Pekelder lopers halen bevrijdingsvuur uit Wageningen

image019Nationale Bevrijdingsvuur Estafette: traditioneel evenement met symboliek

Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Het wordt sinds 1948 elk jaar ontstoken in Wageningen, de stad waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog én aan een periode van vijf jaar bezetting en onderdrukking door de Duitsers.

Elk jaar ontsteekt de burgemeester van Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei tijdens een ceremonie het Bevrijdingsvuur. Lopers zorgen er vervolgens voor dat het vuur in estafettevorm naar tal van plaatsen in het land wordt overgebracht. Het is een belangrijk moment in de overgang van herdenken op 4 mei naar het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Ieder jaar vindt de Nationale Start van Bevrijdingsdag plaats in een andere provincie. Dit jaar is dat de provincie Groningen. Op 5 mei zal minister-president Mark Rutte in de stad Groningen aanwezig zijn om het Bevrijdingsvuur te ontsteken dat vanuit Wageningen door de lopers naar de stad is overgebracht. Die handeling vormt het startsein voor de viering van de Dag van de Vrijheid.

Aangezien Pekela gastgemeente is van de St. VIER 5mei zullen lopers uit Pekela deelnemen aan de nationale bevrijdingsloop estafette. Zij ontvangen het vuur in Wageningen om het vervolgens via Groningen naar Pekela te transporteren. In Pekela aangekomen zal het vuur vanuit Boven Pekela (start Koppelsluis) via Nieuwe Pekela naar het gemeentehuis in Oude Pekela worden gebracht. Daarmee wordt de route gevolgd die ook door de bevrijders in 1945 werd afgelegd. De inschatting is dat dit ongeveer anderhalf uur zal duren. De verwachte aankomsttijd bij het gemeentehuis is 18.00 uur. De lopers krijgen op het Pekelder traject support van vele andere lopers en in hun kielzog zullen legervoertuigen en oldtimers zorgen voor een prachtige optocht. Na aankomst op het plein voor het gemeentehuis zal er bij het bevrijdingsmonument een plechtigheid plaatsvinden met o.m. een toespraak van burgemeester Kuin. Verder zal medewerking worden verleend door schoolkinderen, Scouting Pekela en de Christelijke Muziekvereniging Excelsior.

De Stichting vier 5 mei, verantwoordelijk voor de viering van de vrijheid in de provincie Groningen, benadert elk jaar een gemeente om samen het programma in te vullen. In 2016 is die rol weggelegd voor de gemeente Pekela, die op haar beurt het Oranje Bevrijdings Comité Pekela heeft ingeschakeld. Het comité weet zich v.w.b. de bevrijdingsestafette gesteund enkele Pekelder ervaringsdeskundigen in de persoon van Janny Heijerman,  Willem Meffert en Bert Veen.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *