KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN PEKELA

Burgemeester Kuin geflankeerd door links van hem Geert Begeman en rechts van hem Ad van Manen

Burgemeester Kuin geflankeerd door links van hem Geert Begeman en rechts van hem Ad van Manen

Burgemeester Jaap Kuin reikte in de volle raadzaal van het Pekelder gemeentehuis de versierselen, behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau, uit aan Geert Begeman (90) en Ad van Maren (75) vanwege hun maatschappelijke verdiensten.

Begeman is initiatiefnemer en oprichter van Boer en Beat  (1970-1995).Hij stelde zijn schuur van de boerderij aan de Achterweg in Oude Pekela beschikbaar voor de plaatselijke jeugd. Daardoor had de jeugd een eigen onderkomen om muziek maken en te beluisteren, activiteiten te ondernemen en samen te zijn. Boer en Beat loste daarmee een deel van  de toen bestaande jongerenproblematiek in Oude Pekela op. De opzet kreeg regionale en landelijke aandacht. Recent wijdde het Veenkoloniaal Museum  nog een tentoonstelling aan Boer en Beat. Daarnaast is Begeman actief ondersteuner van diverse exposities en culturele activiteiten (1995 tot heden).  Hij stelt zijn schuur beschikbaar en laat schoolklassen kennis maken met het boerenleven. Ook geeft hij voorlichting over de Veenkoloniën. Hij schreef 2 boeken over het vroegere boerenleven en het destijds gebruikte gereedschap. Sinds 2014 organiseert hij jaarlijks een poëziefestival. De toekenning van een KO aan een 90-jarige komt zelden of nooit voor. Mogelijk is Begeman de oudste persoon aan wie ooit een Koninklijke Onderscheiding is uitgereikt.

Ad van Manen heeft de Stichting Philipine Care opgericht. De Stichting ondersteunt de allerarmsten op de Filipijnen door het aanleggen van drinkwater- en elektra voorzieningen, het bouwen van huizen en het financieren van middelbaar- en beroepsonderwijs. Enkele keren per jaar reist hij naar het gebied om toe te zien op de voortgang van de projecten en neemt dan goederen en hulpmiddelen mee. In de financiering wordt voorzien door zelf sponsoren en donateurs te werven en het houden van presentaties en bijeenkomsten.

Beide decorandi kregen in de vorm van een oorkonde bovendien het erelidmaatschap van het Oranje Bevrijdings Comité Pekela toegekend.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *