Expositie Met elkaar voor een ander

Verzet in PekelaVerzet in Pekela 1940-45

Na de inval van het Duitse leger in Nederland veranderde het dagelijkse leven aanvankelijk niet veel. Maar de Jodenvervolging, het tewerkstellen van jongens en mannen in Duitsland, de voedseldistributie en de persoonsregistratie wierpen al snel een ander licht op de bezetting. Er ontstond verzet, ook in Pekela. In de illegaliteit werd onderdak verleend aan Joden en andere onderduikers. Eten, kleding en wapens werden rondgebracht, evenals kranten en pamfletten. Daarbij werkten verschillende geloofsovertuigingen en politieke kleuren nauw samen.

In de expositie vertellen persoonlijke documenten en objecten over het illegale werk in Pekela. Door verzet te plegen brachten gewone Groningers offers, niet alleen ten koste van henzelf maar ook van hun gezinnen. In het geheim deden ze dingen waarvan ze vonden dat ze gedaan moesten worden. Daar was moed en vertrouwen voor nodig.

Communistisch en gereformeerd verzet
In de expositie vertelt de documentaire ‘Eén in tijden van strijd – Bitter verdeeld in vrede’ het verhaal van een communistische en gereformeerde verzetsstrijder. Op 7 maart 1941 – nu 75 jaar geleden – werdde communist HindrikWiekens gearresteerd in zijn woonplaats Oude Pekela. Wiekens maakte deel uit van een grote groep Groningse communisten, die de Duitsers al vroeg in de oorlog oppakten. De meesten van hen – ook Wiekens – kwamen om in concentratiekampen als Buchenwald en Groß-Rosen.

In het Groningse verzet was ook een groot aantal gereformeerden vertegenwoordigd, waaronder de broers Jacob en Abel Wieske. Vanuit hun levensovertuiging keerden veel gereformeerden zich tegen de Duitse bezetter. Ze beschouwden het als een goddelijke opdracht om in actie te komen, wat uiteindelijk velen het leven kostte.

Tijdens de oorlog stonden communisten en gereformeerden aan dezelfde kant, maar direct na de bevrijding stak oud wantrouwen de kop op. Dit leidde er toe dat nabestaanden van communistische verzetsmensen jarenlang in armoede leefden en moesten vechten voor erkenning.

Waar en wanneer
Van 11 april tot en met 5 juni 2016 in MFC De Binding, Sportlaan 4 te Oude Pekela
Openingstijden: maandag tot en met zondag vanaf 9.00 tot 21.00 uur
Toegang is gratis

Voor meer informatie: www.ovcg.nl, 050 599 2027
Facebook: sovcg
De expositie is in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf. De documentaire is gemaakt door Liefke Knol AV Producties.
Verzet in Pekela

Reacties zijn uitgeschakeld.