Koningsdag

Koningsdag; geschiedenis en oorsprong

Nederland viert op Koningsdag, 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Van 1948 tot en met 1980 werd Koninginnedag gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van wijlen Koningin Juliana tot en met 2013 de verjaardag van Koningin Beatrix.

Vanaf 27 april 2014 zijn in het hele land feesten en evenementen. Indien deze dag op een zondag valt dan wordt het op 26 april gevierd. Deze evenementen op Koninginnedag en nu Koningsdag worden meestal georganiseerd door de plaatselijke Oranjeverenigingen. In de gemeente Pekela doen 50 Pekelder verenigingen dat samen met de Stichting Oranje Bevrijdings Comité Pekela (OBCP) vanaf 2005. Daarvoor organiseerden los van elkaar het Comité Oranje Spelen Boven –Pekela, buurvereniging Rondom ’t Veloat en WSS spelletjes voor de Pekelder jeugd en hielden SDG en Excelsior een aubade bij de beide Pekelder verzorgingstehuizen. Tot in de Tweede Wereldoorlog kende Oude Pekela ook een oranje vereniging, een voorloper van het OBCP, echter deze werd door de Duitse bezetter verboden.

koninginnedag01

 

 

 

 

 

H.M. Koningin Beatrix (1937) viert Koninginnedag in het land

Van oorsprong werd Koninginnedag gevierd op 30 april de geboortedag (1909) van Juliana, onze wijlen Koningin van 1948 tot 1980.

Tijdens haar regeerperiode werd op 30 april een defilé gehouden bij Paleis Soestdijk, het woonhuis van Koningin Juliana en Prins Bernhard. De gehele Koninklijke familie stond op het bordes van het paleis.

Vele Nederlanders en Rijksgenoten uit Suriname en de Antillen liepen langs in de kilometerslange optocht en gaven geschenken, en ook bloemen, waarmee het bordes werd bedekt. Wie niet meeliep zat aan de televisie gekluisterd. ’s Morgens liepen alle schoolkinderen in optocht naar het gemeentehuis om de burgemeester een aubade van vaderlandse liederen te brengen, zoals Alle man van Nêerlands stam en Waar de blanke top der duinen, met als slotakkoord het Wilhelmus. Daarna werden in vele dorpen en steden traditionele kinderspelen georganiseerd, zoals zaklopen en koekhappen. De feestdag werd traditioneel besloten met een lampionoptocht. Op veel plaatsen werden en worden ook festiviteiten voor de oudere jeugd en volwassenen georganiseerd, zoals optredens van pop- en jazzbandjes.

defillejuliana

 

 

 

 

 

H.M. Koningin Juliana (1909-2004) met haar familie op het bordes

Bij de inhuldiging van Beatrix tot Koningin der Nederlanden in Amsterdam op 30 april 1980 maakte de nieuwe Koningin bekend dat 30 april Koninginnedag zou blijven ter ere van haar moeder Juliana. Op 30 april vierde Koningin Beatrix sinds 1980 tot en met 2013 samen met het Nederlandse volk haar eigen verjaardag die eigenlijk op 31 januari valt, in een klimatologisch wat kouder deel van het jaar wanneer het vieren van Koninginnedag wat minder geschikt is. De huidige Vorstin Koningin Beatrix bezocht op Koninginnedag samen met zo veel mogelijk leden van de Koninklijke familie één of (meestal) twee plaatsen in Nederland, waar ze door de plaatselijke bevolking werd ontvangen met speciale vieringen, die vaak de vorm aannam van demonstraties van ouderwetse dansen en ambachten, en sport- en zangdemonstraties. Sommige plaatsen staken het geheel in een wat eigentijdser jasje.

De traditie wil dat burgers op Koninginnedag en nu op Koningsdag geen vergunning nodig hebben om op straat te venten. Dit soepele beleid leidt tot uitgebreide vlooienmarkten (de zogeheten Oranjevrijmarkt).

Tevens worden er op veel plaatsen uitgebreide openluchtfeesten gehouden. Vooral Amsterdam staat bekend om zijn viering en grote vrijmarkt en trekt elk jaar rond de half miljoen bezoekers. Behalve veel Amsterdammers zelf zijn er natuurlijk ook vele duizenden bezoekers uit de rest van het land en een groot aantal buitenlandse bezoekers. Voor veel toeristen was ‘Queen’s Day’ een van de belangrijkste evenementen van het jaar in Amsterdam. Deze traditie wordt voortgezet op Koningsdag. Gezien Koningsdag voor velen een (verplichte) vrije dag is, grijpen veel mensen de kans om dan uit te slapen en de voorafgaande avond uit te gaan. Deze avond voor de Koningsdag wordt ook wel Koningsnacht genoemd.

koninginnedag

 

 

 

 

 

 

Feestvierders op Koninginnedag

Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag is de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering kwam van de Liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890, werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Omdat Koninginnedag ook de laatste dag van de schoolvakantie was, werd het al snel een feestdag voor kinderen. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.

Koningin Wilhelmina en haar familie waren overigens bijna nooit aanwezig bij festiviteiten op Koninginnedag.

image001

 

 

 

 

H.M. Koningin Wilhelmina (1880-1962)

Koningin Juliana kreeg tijdens haar regeerperiode een bloemenhulde van afvaardigingen van de Nederlandse bevolking op Paleis Soestdijk. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren ’50 van de vorige eeuw live op de televisie te zien. De oorsprong van deze bloemenhulde op Soestdijk ligt bij de verjaardag van Koningin Emma, de moeder van Wilhelmina en grootmoeder van Juliana, die op 2 augustus haar verjaardag vierde. Gezien Emma ’s zomers op Paleis Soestdijk vertoefde bracht de bevolking van Baarn en Soest haar op de verjaardag een bloemenhulde.

image002

 

 

 

H.M. Koningin Emma (1858-1934)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zetten de traditie van Koningin Beatrix voort. Op Koningsdag 27 april bezoekt het Koningspaar met hun drie dochters de Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane één of twee plaatsen in Nederland om de festiviteiten ter plaatse bij te wonen.

Fotosessie Koninlijkhuis Robin Utrecht Fotografie

 

 

 

 

 

Z.K.H. Prins Willem-Alexander en H.K.H. Prinses Maxima

Voor meer informatie over het Huis van Oranje-Nassau zie www.koninklijkhuis.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.