Koninklijke bezoeken

Koninklijke bezoeken aan Pekela

De Koninklijke Familie heeft de Pekela’s regelmatig met een bezoek vereerd: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezochten Nieuwe en Oude Pekela op 21 juni 1950 op doorreis vanaf Veendam naar Winschoten. Zo vlak na de Tweede Wereldoorlog en in een tijd zonder televisie stonden duizenden Pekelders langs de geheel versierde route om het Koningspaar toe te juichen. Op 8 oktober 1969 bracht Koningin Juliana nogmaals een bezoek aan Oude Pekela waarbij ze zelfs het programma eigenhandig veranderde en bij het toen sterk vervuilde en stinkende Pekelderdiep uit de hofauto stapte om de geur te ruiken.

image002

H.M. Koningin Juliana en Commissaris der Koningin Fock bij het Pekelderdiep, 8 oktober 1969

Op 29 mei 1975 brachten Kroonprinses Beatrix en haar man Prins Claus een bezoek aan Oude Pekela. De kartonfabriek Ceres en Sparreboom werd bezocht en ook dorpshuis De Snikke.

image004

H.K.H. Prinses Beatrix wordt door directeur Gruppelaar voorgesteld aan medewerkers van kartonfabriek Ceres Sparreboom, 29 mei 1975

Beatrix kwam terug naar de Pekela’s maar nu als Koningin om op 18 juni 1987 de herinrichting van Nieuwe Pekela te bekijken en het fraai gereconstrueerde Pekelderdiep in Oude Pekela te openen. De Koningin heeft daar nog goede herinneringen aan zo liet zij blijken in een gesprek met OBCP voorzitter Bert Blaauw tijdens het congres van de Bond van Oranjeverenigingen in Markelo op 7 oktober 2006.

image005

H.M. Koningin Beatrix loopt met burgemeester Smidt en Commissaris der Koningin Vonhoff richting de Wedderklap in Oude Pekela, 18 juni 1987

Bij een werkbezoek aan Oost-Groningen op 13 november 2000 bracht Z.K.H. Prins Willem-Alexander ook een bezoek aan de gemeente Pekela. Hij maakte in een bus, samen met zijn gastheer burgemeester Meindert Schollema en andere genodigden, een rit vanaf Doorsneeweg langs het  Pekelderdiep via Nieuwe- en Oude Pekela richting Blijham.

Op 13 mei 2011 beleefde Pekela een extra Koninginnedag met het werkbezoek van Hare Majesteit de Koningin die voor de derde maal in haar leven onze veenkoloniale plaats met een bezoek vereerde.In een uitbundig vlaggend Pekela, onder grote publieke belangstelling en in aanwezigheid van honderden Pekelder schoolkinderen getooid in de nationale kleuren arriveerde onze Vorstin tegen 14.00 uur met een helikopter op het sportpark van Noordster.

Na een hartelijke begroeting door Pekelder schoolkinderen, die naar andere scholen gaan, vertrok onze Vorstin met politie escorte naar de brede school aan de Snaterlaan in Oude Pekela. Voorafgaande aan de landing vloog de helikopter over de brede school wat tot groot gejuich van het publiek en de schoolkinderen leidde. Koningin Beatrix onthulde de naam van de school “De Groenling” en maakte een rondgang waar zij iedere klas met een bezoek vereerde. Na een afsluitende bijeenkomst in de school, waarbij ook het OBCP bestuur aanwezig was en werd voorgesteld aan Hare Majesteit door onze burgemeester en OBCP beschermheer Meindert Schollema, vertrok onze Koningin tegen 15.30 uur met haar hofdame barones Elisabeth van Wassenaer en  adjudant Pieter Rietstra naar de helikopter.

Onderweg groette onze Vorstin door het open raam van haar hofauto het massaal opgekomen en enthousiaste Pekelder publiek. Het bezoek van de Koningin was een prachtige vreugdevolle feestdag voor de gemeente Pekela die in het geheugen van menig Pekelder staat gegrift.
IMG_8412

H.M. Koningin Beatrix arriveert bij de brede school “De Groenling” in Oude Pekela en wordt begeleid door de Commissaris der Koningin Max van den Berg, burgemeester Meindert Schollema, onderwijswethouder Anneke Duit, architect-directeur Rob P. Moritz,  hofdame barones Elisabeth van Wassenaer en adjudant Pieter Rietstra waarbij  het OBCP bestuur het gezelschap begroet , 13 mei 2011.

Voor foto’s van het bezoek zie de website van OBCP fotograaf Thea de Boer, Foto Thea de Boer  of de website van Prachtig Pekela.Zie hieronder de beelden gemaakt door Harry Tielman, tijdens het besloten ontvangst van Koningin Beatrix met genodigden.

© Harry Tielman

© Harry Tielman

OBCP voorzitter Bert Blaauw wordt voorgesteld door burgemeester Meindert Schollema aan Hare Majesteit de Koningin.

© Harrie Tielman

© Harrie Tielman

De OBCP bestuursleden, vlnr Henk Westers, Hennie Haaijer en Anneke Zijl, in gesprek met Hare Majesteit de Koningin en burgemeester Meindert Schollema

© Harry Tielman

© Harry Tielman

Burgemeester Meindert Schollema dankt Hare Majesteit de Koningin, voor haar komst naar Pekela en voor de opening van De Groenling, in aanwezigheid van de genodigden bij de samenkomst in de centrale hal van De Groenling. Vrnl op de eerste rij gezien vanaf H.M. de Koningin: Onderwijswethouder Anneke Duit, Commissaris der Koningin Max van den Berg, hofdame barones Elisabeth van Wassenaer, adjudant Pieter Rietstra, het OBCP bestuur, wethouder Jaap van Mannekes en de echtgenote van onze burgemeester mevrouw Trieneke Schollema.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.